Inno-Tec Formule 1 raceauto pitstop 6: CNC-Draaien

Wist je dat een wiel dient om een voertuig te laten rijden? Daarom is het belangrijk dus dat wij voor onze formule 1 raceauto ook wielen maken. Welkom bij pitstop 6! Onze Formule 1 raceauto heeft al heel wat stappen doorlopen en krijgt al aardig vorm. Bij deze pitstop staan we stil bij het thema CNC-draaien.

INNO-TEC Nederland B.V. en CNC-Draaien

Bij Inno-Tec Nederland B.V. beschikken we over een draaibank, de MAZAK Quick Turn 200-MSY. Met deze CNC-draaibank kunnen wij de wielen van de formule 1 raceauto maken. Draaiwerk is vaak te herkennen aan de ronde vorm. Door de komst van de nieuwste technologieën kun je naast CNC-draaien ook CNC-frezen op onze draaibank.

Definitie wielen: platrond voorwerp dat om een as draait en dient om een voertuig te laten rijden (van Dale)

Proces van A tot Z

Omdat de formule 1 raceauto uit verschillende onderdelen bestaat wordt ieder onderdeel voorbereid bij onze werkvoorbereiders. Zij zorgen voor het de juiste tekeningen, processen en programma’s. Voor de wielen wordt er door onze werkvoorbereider, gespecialiseerd in het gebied verspanen, een programma gemaakt waardoor onze CNC-draaier later op de CNC-draaibank offline kan programmeren.

Zagen en draaien bij INNO-TEC Nederland BV   CNC-Draaien bij Inno-Tec Nederland BV

De afbeeldingen geven onze kunststof wielen weer. Zoals de definitie van wielen al heeft aangegeven is een wiel een platrond voorwerp dat om een as draait. Voor de assen hebben we een standaard buis gezagen bij Inno-Tec Nederland B.V. in de zaaghal. Deze zijn vervolgens op geschuurd op onze langbandschuurmachine voor een mooie ronde kanten. Zo zijn de wielen klaar om gemonteerd te worden aan de formule 1 raceauto.

De MAZAK Quick Turn 2o0-MSY

Op de MAZAK Quick Turn 200-MSY kunnen we zowel Staal, RVS, Aluminium en kunststofmaterialen vervaardigen. Voor dit prototype, want in prototypes zijn wij sterk, is gekozen voor het materiaal kunststof omdat dit het beste paste bij het productieproces. De kunststof wieltjes kunnen we geautomatiseerd draaien op onze draaibank, met als eind resultaat een passend design meteen in de juiste kleur.

Het verschil met draaien en frezen is dat bij CNC-draaien het product draait en het gereedschap stil staat. Bij CNC-frezen is dit nou juist andersom. Hier draait het gereedschap en staat het product stil. Een voorkeur hebben wij niet, maar we overleggen graag met de klant op welke manier het product het beste verspaand kan worden. Door onze brede machinepark zijn er tal van mogelijkheden om zowel te CNC-draaien, verticaal, horizontaal of 5-assig te CNC-frezen.

De voordelen van draaien bij Inno-Tec Nederland B.V.

  1. Op de Mazak Quick Turn 200MSY kunnen we bij Inno-Tec Nederland B.V. in een cyclus alles bewerken;
  2. Bij Inno-Tec Nederland B.V.c beschikken we over veel kennis van complexe producten;
  3. Doorlaat van de machine is 65 mm;
  4. Wij kunnen materiaal verwerken tot rond 250 mm;
  5. De CNC-draaibank beschikt over een stafaanvoer;
  6. Op de CNC-draaibank kan kunststof, staal, RVS en aluminium vervaardigd worden.

 

Nu de wielen geproduceerd zijn is ons product bijna gereed om te monteren. En voor je het weet rijd onze formule 1 raceauto weg! Samen vormen wij THE BLUE POWER! Onze formule 1 raceauto krijgt al steeds meer vorm, ga jij mee naar Pitstop 7 daar krijgt onze raceauto kleur in de poedercoatstraat!

Video toont onze vorige draaibank, de MAZAK QTN 200, in sept 2020 hebben we de MAZAK Quick Turn 200-MSY geplaatst in onze machinehal.